Omkring en tiondel av Sveriges befolkning trampar sig fram på cykel även under vinterhalvåret. Men cykla på vintern? Är det verkligen någonting för oss i Jämtland Härjedalen? Jo, det finns ett flertal goda exempel på vintercyklande personer i länet.

Vintercyklingens dag till ära vill tipsa om vad som händer i länet:

Vill du veta mer om hållbart resande, energi- och klimatfrågor är du varmt välkommen att kontakta oss energi- och klimatrådgivare för opartisk kostnadsfri rådgivning. energirad@regionjh.se

Vill du och kollegorna testa olika mer koldioxidsnåla alternativ för resande till och från jobbet? Kontakta oss testresenar@regionjh.se

Röster från länet om vintercykling

I poddavsnittet om vintercykling hörs bland annat röster från länet som säger så här:

”Man blir pigg av att cykla! Det är kul att cykla. Det är skönt att cykla. Jag önskar att det var många, många fler här i Strömsund som vill börja och förstå det, att det är så himla bra. Och så är det ju jättebrabra för klimatet. Och det tycker ju jag är superviktigt att man kan göra något”

Och som svar på frågan: Vintercyklar du?

” Jaa! Självklart, bästa alternativet mycket snabbare, mycket trevligare. Jaa det är bra helt enkelt. Cykel är det bästa fordonet.”

”Jaa, det är ett så otroligt smidigt sätt att ta sig på jobbet”

För att höra mer – lyssna på poddavsnittet här: Podden Öka takten – Region Jämtland Härjedalen (regionjh.se)

Person i blåjacka med ryggsäck och cykelhjälm cyklar en solig vinterdag framför ett rött hus.

Fotograf Göran Strand

Vad är vintercyklingens dag?

Den andra fredagen i februari infaller aktivitetsdagen Vintercyklingens dag. Vintercyklingens dag är den svenska delen av aktivitetsdagen Winter Bike To Work Day som startades i Kanada år 2013. I Sverige är det Svensk Cykling som arrangerar dagen och de lyfter att ” Vintercyklingens dag handlar om att visa att vi är allt fler som cyklar året runt. Vintern 2019 cyklade omkring var tionde person i Sverige en genomsnittlig dag under vinterhalvåret. Det är en ökning med 28 procent jämfört med några år tillbaka.”