Laddbara bilar

 

Laddbara bilar passar för många.

En renodlad elbil har inget avgasrör och ger inga utsläpp i gatumiljö.  Elbilen drivs av en eller flera elmotorer som enbart körs på el från ett batteri. Elbilar är betydligt tystare än bilar med förbränningsmotor och bidrar inte till buller i samma utsträckning.

Laddhybrider kallas även plug-in-hybrid och har två motorer; en förbränningsmotor och en elmotor. Laddhybrider har precis som elbilar ett batteri som kan laddas från elnätet, men batteriet räcker inte lika långt som i de renodlade elbilarna. De laddhybrider som finns att köpa idag tankas därutöver med bensin eller i några fall diesel.l.

Trots att elbilarnas räckvidd än så länge är kortare än bilar med förbränningsmotor så är den fullt tillräcklig för de flesta bilresor som görs dagligen av såväl privatpersoner som företag.

Elbilar har bättre acceleration än konventionella bilar särskilt i lägre hastigheter och från stillastående. En elmotor är mer effektiv än en förbränningsmotor vilket innebär att bilens totala energiåtgång kan minska.

https://infogram.com/elbilslaget-2018-1h1749rjvkrq4zj

 

En elbil är en glesbygdsbil

 

 

Hur långt kan jag köra med en elbil?

De flesta modeller som nu säljs i Sverige har en räckvidd (tillverkarens uppgifter) på 25-40 mil. Hur långt batteriet räcker påverkas av hastighet, utetemperatur och av hur mycket eldriven utrustning man har på i bilen. Batteriets storlek mäts i kWh och det kan jämföras med volymen i en bränsletank. En elbil drar ca 1,5-2 kWh per mil.

Kan man köra elbil på vintern?

Ja det kan man, men när det är kallt och man måste värma kupén försvinner en del av elen till värme och räckvidden blir kortare. Man kan jämföra räckvidd vid olika temperaturer t.ex. här.

Hur lång tid tar det att ladda elbilen?

Det beror främst på tre saker; hur stort batteri bilen har, hur tomt det är och hur mycket ström laddstationen kan ge (effekt/kW). Ju lägre effekt en laddstation har, desto längre tid tar det att ladda. Precis som när du ska fylla ett glas med vatten beror tiden det tar att fylla det på hur stort glaset är, hur fullt det är från början och hur stort flöde du har i kranen.

Exempel: Om man har en bil med 30 kWh batteri som är halvfullt, då behöver man ladda 15 kWh för att få fullt batteri

Normalladdning (även långsamladdning eller destinationsladdning):  Hemma, på jobbet eller vid hotell har man ofta en effekt på 3,7 kW. Då tar det ca 4 timmar att ladda fullt.

Semisnabbladdning: Vid butiker, restauranger och andra platser där man stannar en stund har man ofta en effekt på 11-22 kW. Då tar det mellan 45 min och 1,5 h att ladda fullt.

Snabbladdning: Längs vägen finns snabbladdstationer som har en effekt på ca 50 kW. Då tar det ca en halvtimme att ladda fullt.

 

electric-car-1894030

 

 

Var kan jag ladda min elbil?


Eniro visar Sveriges laddstationer och realtidsinformation i sin karttjänst. Tjänsten visar om det finns lediga uttag eller ev. driftstörningar.

 

Hur laddar jag min elbil hemma?

Hemma går det att ladda i ett vanligt vägguttag, men det är inte att rekommendera p.g.a. elsäkerhetsaspekter. För säker, snabb och smidig laddning bör man därför installera en laddbox.

Energirådgivningen i Stockholm har tagit fram mycket material som kan hjälpa dig som vill installera en laddplats vid ditt hus eller i din BRF. Läs mer här.

Här finns en lista över företag inom Elbilsladdning.

Kontakta din kommuns energirådgivare för mer information och vägledning.

 

 

Är det samma laddkontakt överallt?

Det finns två standarder för elbilskontakter, som kallas typ 1 och typ 2. EU har bestämt att typ 2 är standard för normalladdning. För snabbladdning används andra kontakter. Bilar med typ 1 snabbladdas med Chademo-kontakt. Bilar med typ 2 snabbladdas med CCS-kontakt.

Det är vanligt att laddstationer har flera olika typer av laddkontakter, oftast finns information på nätet om vilken typ av laddning som erbjuds. Se t.ex uppladdning.nu 

Vad kostar det att ladda elbilen?

Det beror på vem som äger laddstolpen. De flesta elbilsförare laddar ca 90 % hemma. Vissa aktörer erbjuder laddning som en service till sina kunder och tar inget betalt. Andra aktörer bygger laddstationer i ekonomiskt syfte och tar betalt för tjänsten, uppemot 100 kr för att ladda från tomt till fullt batteri. Laddar man hemma kostar det istället ca 20-30 kr.

Hur lång är batteriets livslängd?

De flesta laddbara fordon har idag litiumjonbatterier – dessa håller längre än blybatterier som finns i konventionella bensin- och dieselbilar. Litiumjonbatterier håller uppemot tio år och ofta längre än så.

När batteriet behöver bytas kan det gamla batteriet antingen återanvändas i annat syfte eller så återvinns materialet till ett nytt batteri.

Vilka typer av bilar finns?

De flesta stora bilmärken har idag någon form av elbil. Det finns alltifrån större modeller som SUV ner till tvåsitsiga små bilar. Det kommer fler och fler modeller och troligen så finns det snart elbilsmodeller för alla behov.

 

Kommer det bli elbrist om alla kör elbil?

Elbilar börjar bli allt vanligare i Sverige men om alla förare i Sverige skulle köra på el (över 4 miljoner elbilar) skulle det innebära att knappt 10 TWh skulle behövas. Det motsvarar mindre än 10 procent av Sveriges totala elanvändning.

 

Bolla elbil och laddning med din rådgivare!

 

Behöver du mer vägledning?, kontakta oss, vi hjälper dig!