Inköp, drivmedel, skatt – kostanderna är många för en bil. Hur kan olika bilar jämföras?

I poddavsnittet pratar Tove och Fredrik med Kynny på Miljöfordon Sverige om kostaden för bilar med olika drivmedel. Vi diskuterar den slopade klimatbonusen för bilar och tittar närmare på kostnadsjämförelse av bilar med olika drivmedel. Hur kan en jämförelse göras, vad skiljer sig åt, vilka kotsander blir olika? Vi utgår ifrån rekommenderat pris för olika modeller och grundutförander (som dock kan vara lite olika för olika bilar).

Lyssna på avsnittet här

I avsnittet pratar vi utifrån olika kalkyler som ställts upp. Du kan titta i kalkylerna nedan. Här ser du vilken information som ligger bakom uträkningarna. Förutom det vi diskuterar i podden kan kan du se både leasing och köp av både personbil (privat) och lätt transportbil (företag).

Exempelkalkyl personbilar
Exempelkalkyl lätta transportbilar
Sytet med detta är att visa hur du kan jämföra och vad som är viktigt att att ta med.Det finns också olika verktyg du kan använda för att jämföra kostander för bilar exempelvis:
  • IVECO har en kalklator du kan använda i webbläsaren – du hittar den här
  • Toyota kalkylator kan du ladda ner som en app till telefonen.

Har du koll på fler? – tipsa oss gärna!

Dekorativ bild. Omslagsbild podcast: Öka takten- Fossilfritt och energismart

Detta är ett avsnitt av podden Öka takten – fossilfritt och energismart. En podd av Energikontoret Region Jämtland Härjedalen.

Förutom detta avsnitt finns många fler att lyssna på med olika teman och ämnen kopplat till energi och klimat! Du hittar podden på många av de vanliga plattformarna.