Lamptyper

Idag finns många energisnåla lampor att välja mellan och nya lampor utvecklas hela tiden. Jämfört med glödlampor sparar de mycket el och ger helt nya möjligheter till ljussättning. Vilken lampa som passar bäst beror på dina önskemål och behov, var lampan ska användas och vilka armaturer du har i ditt hem.

LED

LED står för  Light Emitting Diod. De håller upp till 15 gånger längre än en glödlampa och drar ungefär 80 procent mindre el. LED-lampor innehåller inget kvicksilver.

Du kan välja om ljuset ska vara kallt eller varmt
En LED-lampa kan ha varmt eller kallt ljus, detta visas på förpackningen som kelvin (K), ju lägre siffra desto varmare upplevs ljuset från lampan. Exempelvis ger en lampa med 2 700 kelvin ett varmare ljus än en lampa med 4 000 kelvin.

Krav på bra färgåtergivning
Från 1 september år 2013 är det krav på att alla LED-lampor för hembelysning ska ha färgåtergivning Ra 80 eller bättre. Det betyder att lampan återger färger på olika föremål bra. Motsvarande krav har sedan länge funnits för lågenergilampor.

Krav på livslängd och ljuskvalitet
Sedan 1 mars år 2014 finns skärpta krav på kvaliteten på LED-lampor, både vad gäller livslängd och hur mycket av det ursprungliga ljusflödet som måste finnas kvar efter 6 000 timmar.

LED-lamporna utvecklas hela tiden och trenden är att lamporna blir bättre samtidigt som priserna sjunker. LED-lamporna har också öppnat upp för helt nya möjligheter när det gäller att designa nya armaturer eftersom lamporna kan göras så små och i många olika fgormer. Vilken ny teknik som kommer att lysa upp framtiden återstår att se.

Lågenergilampan

Lågenergilampan har funnits i mer än 30 år, den håller upp till tio gånger längre än en glödlampa och drar 75 procent mindre el. En lågenergilampa innehåller kvicksilver, vilket är en förutsättning för att den ska fungera.

Lågenergilampan har funnits i mer än 30 år och var länge den enda energieffektiva ersättaren till glödlampan, därav namnet. Lågenergilampan är ett tunt lysrör som viks flera gånger och tillverkas med eller utan hölje. Höljet ger ett mjukare sken och är en fördel om du ska fästa en lampskärm direkt på lampan, men höljet tar bort lite av ljuset, så en sådan lampa är inte riktigt lika effektiv som en utan hölje.

Lågenergilampor finns med varmt eller kallt ljus, detta visas på förpackningen och anges med enheten Kelvin (K).

Sedan år 2009 finns det krav på att alla lågenergilampor ska ha lägst färgåtergivning Ra 80, vilket betyder att de återger färger på olika föremål bra.

Halogenlampan

Halogenlampan har fått sitt namn av den halogenfyllda kapsel som omsluter glödtråden. Halogenlampan har klart glas och ger ett ljus som kan upplevas som krispigt, den finns både med skruvsockel som passar i vanliga armaturer och som halogenkapsel för 12 volt och 230 volt. Halogenlampan är dimbar och har maximal färgåtergivning.

Halogenlampor i energiklass C-D håller upp till 2 000 timmar, det vill säga dubbelt så länge som glödlampan gjorde och de drar 30 procent mindre el. Från år 2016 kommer troligtvis halogenlampor i energiklass C-D att förbjudas, men det är inte beslutat ännu.

Halogenlampor i energiklass B håller upp till 3 000 timmar, det vill säga tre gånger så länge glödlampan och de drar 50 procent mindre el. Halogenlampor i energiklass B är inte så vanliga på marknaden, delvis beroende på att det finns effektivare LED-lampor i samma prisläge.

Det finns halogenlampor med skruvsockel i olika storlekar och olika former på lampan, till exempel som kronljus för att passa i olika armaturer. Alla halogenlampor går att dimra och de har en färgåtergivning på Ra 100.  Det är det bästa en lampa kan ha och betyder att färger återges bra i ljuset från lampan.

Halogenkapsel

Det finns även så kallade halogenkapsalar för 12 volt (V), med stiftsockel och halogenkapsel för 230 volt (V). Dessa fungerar bara i speciellt anpassade armaturer.

Reflektorlampa som ger riktat ljus

Det finns även halogenreflektorlampor som har olika stiftsocklar och som bara passar i speciellt avsedda armaturer. Dessa halogenlampor ger ett riktat ljus.

Mer att läsa om belysning

Läs mer om belysning på energimyndighetens hemsida.