Här kommer 8 snabba tips på hur du kan minska din energiförbrukning i hemmet redan idag!

1. Dammsug bakom kyl och frys
En dammig kompressor får jobba hårdare och drar då mer energi – så genom att göra rent bakom kylskåpet kan du minska kylskåpets energiförbrukning med 20 procent.

2. Ställ in på rätt temperatur i kyl och frys
Livsmedelsverkets rekommendation om temperatur i kylen är +4 grader och -18 grader i frysen. Har du för låg temperatur förbrukar du energi i onödan att höja eller sänka temperaturen med 1 grad påverkar förbrukningen med 3–5 procent.

3. Matcha kastrull och platta
Se till att ha kastrull och spisplatta som passar varandra i storlek. Om plattan är en centimeter större än kastrullen förbrukas du upp till 20 procent mer energi. Så välj rätt kastrull och platta och använd lock på kastrullen, de minskar energiförbrukningen med 30 procent.

4. Kom ihåg att byta ut dina glödlampor till LED- lampor
Det är bättre för både plånboken och klimatet!

5. Ha rätt inomhustemperatur
Att sänka temperaturen med 1 grad inomhus kan minska energin för uppvärmningen med ca 5 procent.

6. Sluta med standby
Skaffa grenuttag med strömbrytare, så du smidigt kan stänga av apparaterna helt. Apparater som står i standby-läge kan stå för upp till 10 procent av elförbrukningen i hemmet, beroende på hur gamla apparaterna är.

7. Låt varmluften flöda fritt
Tänk på hur du möblerar/inreder i ditt hem. För att uppvärmningen ska bli effektiv behöver luften kunna flöda fritt, undvik att ha möbler eller gardiner som täcker för radiatorer (element).

8. Håll koll på din elförbrukning
Genom att logga in på ”Mina sidor” hos din elleverantör kan du följa din elförbrukning. Det kan hjälpa till att hitta energitjuvar och följa hur olika åtgärder påverkar din förbrukning.

Vill du ha personlig opartisk och kostnadsfri rådgivning? Vi energi- och klimatrådgivare hjälper dig gärna. Se våra kontaktuppgifter på www.energirad.se